Uncategorized

Help, wat wil ik worden!?

IMG_9925

Je rond de middelbare school af en je moet gaan kiezen welke richting je op wilt gaan. Een opleiding kiezen is lastig als je nog niet weet wat je precies wilt, gelukkig wist ik dat toen wel. Ik meldde me aan voor 3 verschillende opleidingen, artiest, art&design en de opleiding fashion&styling. Ik werd alleen voor nr. 1 niet aangenomen en besloot art&design te studeren, maar toen..

Nu 2,5 jaar later loop ik stage en na mijn 2de stage kwam ik erachter dat ik helemaal niet zo goed meer wist wat ik nou wou worden, hoewel ik voor mijn stage er zeker van was: grafisch vormgeving! Nu denk ik daar overigens iets anders over, ik vind illustraties maken leuk maar ik denk niet dat ik daar alleen mijn beroep van wil maken.

De tijdschriftenbranche trekt mij erg, de journalistieke kant, maar ook fotografie, vormgeven en filmen interesseert me. Ik vind teveel dingen leuk en ik ga zelfs twijfelen of ik niet alsnog een drama opleiding wil doen. Ik ben nog maar 18 maar soms voelt het alsof ik met sommige keuzes al te laat ben. Best vreemd want het is nooit te laat, maar goed ik ben dus weer terug bij af en weet niet wat te doen over anderhalf jaar (het klinkt ver weg, maar oh wat gaat de tijd snel, en tja en portfolio opbouwen is zeer belangrijk).


Nu vroeg ik me af, redelijk veel bloggers doen een media opleiding of een creatieve opleiding, en ik ben heel benieuwd! Ik weet niet eens waar te zoeken dus ik ben heel benieuwd naar wat jullie nu voor opleiding doen? 

(het kaartje op de foto hierboven bracht me op het idee voor dit artikel, het is een kaartje voor een collega van mijn vader, tegenwoordig hoeven mijn ouders geen kaartjes meer te kopen haha, zoals hieronder voor een goede vriendin van mama). 

Ohh en pssst, ik wil binnenkort weer 1 dag in de week een tekeningetje in een bepaald onderwerp gaan plaatsen op mijn blog! 

22 thoughts on “Help, wat wil ik worden!?

 1. Ik moet nog kiezen welke opleiding ik na de middelbare school wil gaan doen, maar ik heb nog geen idee. Er is zoveel keus! Succes met zoeken naar iets dat bij je past! Trouwens, die kaarten zijn wel ontzettend leuk, echt heel erg knap van je!

 2. Ik heb journalistiek gestudeerd, afgelopen juni mijn HBO afgerond. Het mooiste vak wat er is, maar vergis je niet in de hoeveelheid concurrentie die daar nu heerst. Iedereen in Nederland mag zich journalist noemen, je hoeft er niet voor geschoold te zijn zoals bij andere vakken. Dat maakt dat de concurrentie, zeker in deze tijd waarin bloggen populair is, groeit en groeit en het voor een afgestudeerd journalist ontzettend lastig is een plek in de markt te vinden. Je moet echt alles via je netwerk zien te regelen. En ik houd van netwerken dus dat is niet erg, maar het is vooral lastig. Het vergt veel tijd en investering om ergens te komen. Ik denk dat je je daarvan wel bewust moet zijn, wil je de journalistiek in gaan. Maar nogmaals: het mooiste vak wat er is!

 3. Phoe, pas 18, je hebt alles nog voor je 😉 Maar ik snap je twijfels wel hoor. Ik ben 24, volg momenteel twee rechtenmasters en heb alsnog het idee dat ik hopeloos achterloop. Misschien eens rondkijken of je geen stages of meeloopdagen kunt regelen in de onderwerpen die je interessant vindt?

 4. Ohh, ik snap wat je bedoelt hoor! Maar op je 18e is het helemaal niet gek als je twijfelt 😉 Ik ben nu 21 en heb een paar maanden terug mijn Master in Event management afgerond, maar eigenlijk twijfel ik nog steeds een beetje over wat ik nou precies wil doen… Ik denk dat je goed moet opschrijven wat je nou wel en niet leuk vindt en wilt en misschien helpt het als je er met andere mensen over praat?

  xx

 5. Ik zit in het eerste jaar van Communicatie op de Hogeschool Inholland. Heel veel familie en vrienden zeiden dat ik beter ergens anders heen kon gaan, maar ik heb nog geen minuut spijt gehad. Communicatie is vrij theoretisch, maar Inholland heeft er wat creatiefs van gemaakt. In een tentamenweek heb je meestal maar 1/2 tentamens en nog 4 dossiers. Die dossiers moet je op een creatieve manier opmaken waardoor jouw illustraties erg van pas komen. Bovendien kan je er onwijs veel mee, ik raad die opleiding je heel erg aan. Bovendien is Inholland echt niet heel slecht, alleen de opleiding MEM is poep.

 6. Awh wat leuk die kaartjes! Tja ik zit momenteel ook volop in de studiekeuzestress. Nou ja, stress, ik heb nog even de tijd haha. Communicatie lijkt me wel leuk, maar er zijn zoveel mensen die dat doen en ik heb dan geen idee welke richting ik op wil. Dus wordt het misschien wel een studie Engels. Of een lerarenopleiding, I don't know yet!
  Succes met verder zoeken en kiezen!
  X Emma

 7. Oooh Room, het is inderdaad zoveel!
  Zoveel leuks war we keuzes uit moeten maken..
  Zoals je weet doe ik de opleiding MCI, maar weet ik ook nog totaal niet wat ik hier straks mee moet.
  Het is gewoon zo ongelofelijk veel!
  Wel onwijs gaaf die kaartjeS! Zou je daar niet een klein bedrijfje in kunnen beginnen en dat je daarnaast nog andere gaat bekijken van wat mogelijk is?
  Dan heb je in ieder geval iets:).

 8. No worries, wat je nu kiest bepaalt echt niet je hele leven! Ik weet nog steeds niet wat ik wil worden en doe ook van alles. :) Je kunt je altijd blijven ontwikkelen op allerlei manieren.

 9. Aan mij heb je niet zoveel haha: ik heb geen opleiding richting het creatieve vak gevolgd (helaas). Wel goed dat je erover nadenkt en goed dat je je realiseert: het is nooit te laat hoor 😉 X

 10. Ik heb ook zo'n artikel geschreven op mijn blog omdat ik ook echt niet weet wat ik wil worden. Op dit moment zit ik op de MBO opleiding Communicatie en moet ik een heel jaar stage gaan lopen. Daarna wil ik een HBO-studie maar ik weet nog niet wat. Ik denk dat ik grafisch vormgeving wil als HBO studie. Ik zou ook graag de tijdschriften branch in willen :) Keuzes maken is echt lastig, ik weet het… Succes!

 11. Ik ben zelf 29 en heb denk ik al 10 hbo opleidingen gedaan en steeds niet afgerond omdat het toch net niet was wat ik wilde. Echter sinds ik bezig ben met bloggen, merk ik dat ik erg veel voldoening haal uit het bewerken van foto's, het in elkaar zetten van shoppings, het aanpassen van mijn website en het ontwerpen van mijn visitekaartjes. Daarom ben ik dit jaar begonnen met de hbo opleiding media design en ik vind het helemaal geweldig.

  Mijn tip is dan ook: Je hebt geen haast. Er komt een dag dat er iets op je pad komt waarvan je denkt "Ja hier wil ik mee verder, hier wil ik me in verdiepen, dit is wat ik wil".

  Succes.

 12. Ik heb ook heel lang getwijfeld wat ik nu precies wil gaan doen maar, toevallig heb ik me gisteren ingeschreven voor het Grafisch Lyceum, Vormgeven en dat gericht op visualiseren. Dus ik ben heel benieuwd!

 13. wat een leuke illustraties, ik ben opzoek naar een grafisch vormgeef stage vanaf september (dat duurt nog heel lang maar ik wil graag een goed bedrijf) mag ik vragen waar jij je stage hebt gelopen?

 14. Net als Angela volg ik ook de opleiding communicatie bij Inholland, alleen zit ik al in het tweede jaar. Zelf ben ik er enthousiast over de studie. Hij is erg creatief (een paar voorbeelden: in blok 2 van jaar 1 ga je zelf artikelen schrijven voor een eigen tijdschrift. Je ontwerpt ook zelf het design van het magazine, en als ik zo lees over je achtergrond moet dat wel goed komen :). In blok 3 van jaar 1 ga je ook lekker creatief aan de slag: in dat blok bedenk je een reclamecampagne voor een zelfbedacht product. Je leert ook over het crossmedia-aspect: hoe kun je verschillende media inzetten zodat ze elkaar versterken? Blok 2 van jaar 2 is mijn persoonlijke favoriet: dan ga je van a tot z een corporate film maken! Je leert scenarioschrijven, je leert omgaan met filmcamera's, je gaat voor een échte opdrachtgever filmen en leer ook hoe je alle losse shots monteert tot één vet filmpje.
  Het curriculum, de inhoud van de opleiding zegmaar, is drie jaar geleden helemaal veranderd: hierdoor is het programma (in tegenstelling tot veel andere communicatieopleidingen) super up-to-date. Het is een creatieve opleiding, maar doordat je strategisch leert denken ook een opleiding waar je écht wat aan hebt. Oja, ik zit zelf in Den Haag en dat vind ik van de drie locaties waar de opleiding wordt gegeven (Rotterdam, Diemen en Den Haag dus) absoluut de fijnste plek. Knus maar niet té klein, en de docenten kennen je bij naam en zijn nooit te beroerd om even een babbeltje te maken.
  7 maart is er een open dag, daar ben ik dan ook, dus misschien zie ik je daar?

 15. Ik zou het heel jammer vinden als je niets meer met je tekeningen zou doen, want ze zijn echt heel gaaf <3 maar hey zoals je zelf al zegt: je bent nog maar 18! Ik heb 3 opleidingen gedaan (ook afgemaakt) en daarna wist ik nog steeds niet wat ik wilde worden ;). Op m'n 25e (of was het 24?) stopte ik pas met studeren. Als dit het niet is, dan kun je sowieso nog wisselen of er zelfs een andere studie achteraan plakken!

 16. Ik ben 22 en ik kom er nu achter dat deze opleiding niets voor mij is. Ik doe op dit moment bedrijfseconomie. Alleen dit is ook niet echt wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen. ik heb zelfs een beetje spijt dat ik gestopt ben met communicatie.
  Ik zou gewoon opschrijven welke dingen je leuk vindt om te doen en daar iets bij te zoeken.

 17. Hoi,

  Knap dat je daar nu heel bewust van bent. Je weet al redelijk veel over jezelf op deze leeftijd, heel mooi. Veel leerlingen/studenten kunnen vaak dat niet beschrijven. Mijn advies is houd het dichtbij jezelf en ga op je eigen gevoel af. Dat is een manier waarop je keuzes kan maken. Laatst nog heb ik hier een artikel over geschreven. Neem een kijkje! Ik ben zelf 3,5 jaar terug met de opleiding bedrijfseconomie begonnen en na een halfjaar ben ik overgestapt naar Bedrijfskunde MER. Ik heb toen echt meer naar mijn eigen gevoel geluisterd. Dit komend halfjaar mag ik afstuderen. Succes en je bent nog heel jong, neem de tijd om te ontdekken wat je wil :)

 18. Je verhaal is erg herkenbaar! Ik ben drie jaar geleden afgestudeerd voor Technische Commerciele Textielkunde. Uiteindelijk bleek ik vooral interesse te hebben voor marketing, communicatie en vormgeving. Komt daar nog eens bij dat ik ook fotografie erg leuk ben gaan vinden. Mijn interesse is zo breed geworden, dat ook ik soms niet weer welke richting ik moet kiezen. Stages en werkervaring opdoen lijken mij de enige manier om er echt achter te komen.

 19. Herrrrkenbaar… Ik heb me net opgegeven voor Crossmedia Design, en dat is 'm tot nu toe gewoon. Als ik daar niet wordt aangenomen weet ik niet wat ik dan wel moet gaan doen!
  Succes met je zoektocht <3

 20. Ik doe de opleiding Allround DTP-er op het Grafisch Luyceum Utrecht. Ik denk niet echt dat dit wat voor je is, want het is eigenlijk bijna hetzelfde als Grafisch Vormgeven, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *