Uncategorized

Het verhaal achter het project; Oresteia

Oresteia5

Whaaah, morgen eindelijk de voorstelling Oresteia door leerlingen! Het stuk Oresteia van het NNT (Noord Nederlands Toneel) toerde door Nederland en er was een leuke oproep voor scholen, het stuk werd door 4en gedeeld en 8 verschillende scholen moesten allemaal een versie van hun deel maken (2 scholen per deel dus). Wij hadden het laatste deel, we begonnen met 7 mensen aan dit project, er haakte één iemand af en we bleven met 6 mensen over. Het was heel erg struggelen want we hadden er heel wat anders van verwacht, hoe moesten we zo’n oud stuk nou naar het hier en nu brengen. Wij zijn niet de toneelspelers op deze school, dan moet je bij de artiesten zijn, maar omdat zij geen tijd hadden is dit project naar ons (de vormgevers) gegaan. En laten wij nou allemaal geen toneelsterren zijn…

Net voordat we het project wouden cancelen kwamen we tot een idee; een pyjama party. We hebben het laatste stuk zo gemaakt dat wij kleine meisjes voorstellen en het gaat om een teddybeer en een barbiepop die zijn vermoord. We moesten “auditie” doen en toen we daar in de machinefabriek zaten te kijken naar alle andere groepen wouden we het liefst zeggen; 1 April en snel weg rennen. Want ohh we moesten het opnemen tegen 7 andere groepen van middelbare scholen, die groepen waren allemaal toneelgroepen, en ongeveer elk deel van hun duurde een half uur. En ons deel duurde letterlijk 2 minuten, zonder tekst, helemaal vervormd en niet zo statisch/gewoon zoals zij. Uiteindelijk deden we het toch, we zetten ons idee neer en iedereen was stom verbaasd over ons deel, een echt applaus hebben we niet gekregen, of nou ja die kwam erg laat want ze dachten dat dit een intro was voor ons deel ;”).

Bij de uitslag hoorden we ineens dat we door waren, en ohh wat baalde ik in eerste instantie. Ik had zo gehoopt dat we niet door waren, dan konden we eindelijk het project afsluiten met een voldoende en nu moesten we nog weer tijd hieraan besteden. Uiteindelijk waren we wel heel blij, want hoe tof is het om in de Stadsschouwburg te mogen spelen als vormgever? Vele artiesten bij ons op school hebben dat nog niet mee mogen maken.


(er was eten in de kleed/visagie kamer, en we weten nog steeds niet of we daar wel mochten komen)

Sorry voor deze lap tekst, ik had jullie tussendoor op de hoogte moeten houden haha. We waren dus op 1 april door en morgen komen alle groepen die door waren bij elkaar om een geheel van al onze delen te maken. In één dag een heel toneelstuk in elkaar zetten, wow, geen idee hoe ze dat willen doen maar ik vind het allemaal prima, zolang ik maar de hele dag in een pyjama en knotjes op mijn hoofd kan lopen. Oja, het hele stuk wordt zo’n beetje aangepast voor ons deeltje volgens mij, want wij hebben echt alles behalve een cliché stuk haha, we komen als proloog zeiden ze.. Nou ik ben benieuwd!

Maar voor degenen die in Groningen wonen, het is morgenmiddag gratis te bezoeken (wel een rottijd want sommigen zullen nog op school zitten). 16 april om 15:00 tot 16:00 uur, in de stadsschouwburg in Groningen. Klik hier voor de facebookpagina voor eventueel meer informatie.

Het was een heel vermoeiend moeizaam project, en ooooh wat ben ik blij dat we het na morgen kunnen afsluiten! Ik hoop dat er vandaag nog iemand foto’s kan maken en die komen dan misschien nog op mijn blog!

6 thoughts on “Het verhaal achter het project; Oresteia

  1. Ahhw wat leuk om te lezen en dat jullie toch nog door zijn! :) Dan moeten jullie het wel goed gedaan hebben toch? Ik vroeg me al af wat Oresteia precies was, ik had er al veel op Instagram over gezien! Maar nu weet ik het! :)

    liefs Luna

  2. aahh super leukk!! Ik ben momenteel een schoolmusical (vrijwillig, geen groep 8) aan het repeteren misschien ken je het: Doe Maar de musical (gespeeld door o.a Kim Lian) ik speel een bijrol en ja, inderdaad ik zal ook heel blij zijn als het eind juni eindelijk klaar zal zijn, het zal mij een hele opluchting zijn (repeteren, straks 2x per week, in de vakantie (ga ik lekker toch niet :P) tekstboekej weer kwijt, heel gedoe…) pffff… je word gek van al dat gezeik, maar ja! het is voor het goede doel laten we dan maar zeggen, toch?

    leuk dat je erover verteld hebt en hopelijk vervolg!!
    xx Nadine

  3. Leuk om het hele verhaal te lezen! Ik deed pas ook mee met een toneelstuk van school en het kost inderdaad heel veel tijd, maar het is het wel waard. Veel plezier met de uitvoering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *