Creative

Het verschil tussen aquarel & waterverf

Verschil verf

Verschil verf

Regelmatig krijg ik de vraag welke verf ik gebruik voor mijn illustraties en wat voor verf ik aanraadt. Daarom vond ik het tijd om er eindelijk een artikel over te schrijven! Er is vaak nogal wat verwarring over het verschil tussen waterverf en aquarelverf, hopelijk kan ik vandaag daar verandering in brengen. In dit artikel ga ik het dus hebben over verschillende soorten waterverven. 

Ik moet eerlijk zijn dat ik zelf ook niet superveel kennis heb van verfsoorten of andere materialen, eigenlijk doe ik maar wat. Op mijn vorige school hadden we elke periode andere workshops, waaronder een workshop aquarelleren. Er werd ons aangeraden om een aquarelsetje van Winson&Newton aan te schaffen, hij kostte ongeveer 15 euro. Na 4 jaar gebruik ik het setje nog dagelijks en is de verf nog steeds niet op. Mijn leraar zei destijds dat je je hele leven lang met zo’n setje kon doen, maar dat is bij mij niet het geval haha.

Verder heb ik “vroeger” waterverf aangeschaft bij de Bruna denk ik, dat was verplicht voor de middelbare school. Ik dacht zelf dat ik hem niet zo vaak had gebruikt maar aan de conditie van het palette te zien was dat wel zo. Ik heb het over het zwarte palette met 12 kleurtjes. Later op de school voor de kunsten werden er lades leeggehaald waarna het grote palette weggegooid zou worden, dus die nam ik daarvan mee.

IMG_4849

Later in dit artikel show ik de pigmentatie van alle verschillende soorten en merken. Maar eerst ga ik het hebben over het verschil tussen aquarel&waterverf. Hoewel ik zelf niet helemaal weet hoe ik het verschil kan uitleggen ga ik mijn best doen. Als je namelijk op google opzoekt aquarel dan krijg je alsnog het woordje waterverf in de uitleg. Toch is er een verschil tussen de goedkopere (kinder)waterverf en de duurdere aquarelverf. Het draait eigenlijk allemaal om de pigmentatie (en stiekem is dat geen eens een wood), de goedkope waterverf is vaak slecht gepigmenteerd, je moet veel water gebruiken om er een klein beetje kleur van af te laten komen. Aquarelverf is daarentegen goed gepigmenteerd, je hoeft maar een klein beetje verf te gebruiken om een mooie kleur te krijgen.

Waterverf is leuk om te gebruiken in het begin, maar ook al ben je net begonnen met schilderen/tekenen, je kan beter gelijk goed beginnen met aquarelverf. En voor 15 euro heb je al een klein handig setje die je overal mee naar toe kan nemen.

IMG_4851

IMG_4855

Ook heb je nog vloeibare aquarelverf in tubes, minder handig om mee te nemen maar ook erg goed gepigmenteerd. Ik heb deze gekocht bij de Sostrene Grene voor volgens mij minder dan 4 euro. Ik zag ze liggen en was te benieuwd om ze niet mee te nemen, voor dat geld kon het niets zijn dacht ik. Maar het tegendeel is bewezen want ze zijn fijner en beter dan ik verwacht had, dus als je 15 euro nog wat teveel vind dat kan ze deze tubes van de Sostrene Grene ook altijd nog proberen!

IMG_4863

IMG_4942IMG_4952

Wat ik ook merk tijdens het gebruik van de goedkopere waterverf, is dat het echt als verf voelt en niet als een kleurstof. Als je erover heen wrijft voel je een soort dof laagje, iets wat je bij aquarelverf niet hebt. Aquarelverf lijkt meer op “opgedroogde” ecoline en je kan vaak nog lang doorwerken aan een illustratie. Als je een fout maakt kan je het vaak met water wel weer oplossen en bij waterverf heb ik meer het idee dat wanneer het er zit, het er zit en je er niet meer verder in kunt werken.

IMG_4945

Je kunt de “dofheid” een beetje zien op deze foto hierboven.

IMG_4937

Dit palette is een geval apart, ik vroeg aan een klasgenoot of ze deze voor mij wou laten opsturen vanuit Bulgarije. Het lijkt namelijk alsof het goedkope waterverf is, maar het is zoo ontzettend goed gepigmenteerd. Beter en heel anders dan mijn aquarel setje, dit lijkt meer op pure pigmentatie. Ik weet niet zeker of het palette nou uit Rusland of uit Bulgarije kwam maar hij verbaasde mij positief. Misschien kan ik vragen aan haar of ze de volgende keer een paar voor mij mee kan nemen voor een leuke giveaway.

IMG_4927

Conclusie: waterverf is leuk om te gebruiken voor een achtergrond maar ik zou toch echt aanraden om een aquarelsetje aan te schaffen als je leuke illustraties of kunstwerkjes wilt maken!

Tot zo ver mijn kennis, ik weet niet zeker of ik het goed uitgelegd heb en of alles klopt maar dit is hoe ik erover denk. En omdat ik er zoveel vraag naar kreeg leek het mij handig om er een apart artikel over te schrijven, ik hoop dat enkelen van jullie er wat aan hebben gehad! (:

Heb jij wel eens met water/aquarelverf gebruikt?

29 thoughts on “Het verschil tussen aquarel & waterverf

 1. Leuke omschrijving van alle palletten die je hebt! Ook altijd leuk om te zien dat je ze even uittest en toont aan ons.

  Je titel is wel een beetje gek, want aquarel is waterverf, maar ik snap je redenering doorheen de post wel. Waterverf kan je meestal beschouwen als de goedkope (meestal kinderset, aangezien ze aangekocht moeten worden in de lagere of middelbare school, helemaal niet denigrerend bedoeld) versie van een gepigmenteerde aquarelset. Oh ik wil helemaal niet kritisch zijn, maar ik werk zelf ook met verschillende soorten verf en ik was een beetje in de war geraakt met je titel (kan ook liggen aan het feit dat ik enorm vroeg wakker ben en nog een beetje moe ben.)

  Anyway, ik lees je berichten altijd graag!

  1. Hahah nee hoor ik snap helemaal wat je bedoeld! Het is heel lastig om het uit te leggen maar zoals je het beschrijft klopt helemaal! Ik kreeg er zoveel vragen naar dat ik dacht; het wordt tijd voor uitleg, in hoeverre ik dat kan haha! Bedankt voor je reactie <3

   1. Goede waterverf heeft net zo goed veel pigment . Ligt er net aan wat je fijner vindt .ik aquarelleren zowel met potloden als aquarelverf en waterverf en dan niet die goedkope waarbij je zo’n kwastje met plastic haren krijgt n
    😊

 2. Wat een interessant artikel! Zelf gebruik ik ook verschillende waterverf palletjes, de prijs zegt meestal niet zo veel over de kwaliteit, ik heb namelijk twee paletten van de Tedi, voor €1,50 en €2,50 en het pigment is verrassend goed! :) Die tubetjes lijken me ook fijn om mee te werken! Misschien ga ik die ook maar aanfschaffen. Het palette wat uit Bulgarije of Rusland komt is echt prachtig, wat een felle kleuren! <3

 3. Leuk dat ze dat gewoon bij Sostrene Grene verkopen! Dat wist ik helemaal niet. Handig artikel dit :). Ik schilder zelf eigenlijk nooit, maar het is mijn voornemen om dit in 2017 meer te gaan doen. Dus zo’n artikel als deze is nu meer dan welkom! Yay!

 4. Handig artikel! Zo dacht ik dus ook over het verschil tussen waterverf en aquarel maar ik wist eigenlijk niet zeker of dat nou klopte. Ik gebruikte eerst waterverf en heb toen datzelfde setje als jij hebt van Winsor en Newton gekocht en wauw, dat is echt de beste aankoop ooit :)

  1. Haha stiekem weet ik het ook niet zeker, ik heb het me op deze manier aan laten praten en het klinkt wel logisch! :) Ja he dat setje van Winsor & Newton is ook echt één van mijn beste aankopen ooit!

  1. je kunt ze direct uit de tube gebruiken zoals gouache/plakkaatverf, afhankelijk van de dekking die je wil gebruik je meer of minder water op je penseel, voor bijvoorbeeld wit is dit heel handig. Veel mensen vullen echter een afsluitbaar palette met de waterverf en laten dat drogen, als het eenmaal droog is werkt het precies hetzelfde als verf in blokken of napjes.

 5. Ik ben net in een zoektocht tussen aquarel en waterverf. Wil heel graag het palletje van Winston aanschaffen want daar hoor ik zoveel goede dingen over. Toevallig vandaag bij Sostrene in mijn handen gestaan met de verf en toen dacht ik dat het niet zoveel zou zijn dus heb ze maar laten liggen. Toch misschien volgende keer meenemen.

 6. Ik ben ooit begonnen met de waterverf, daarna overgestapt op aquarelpotloden. Voor Sinterklaas kreeg ik setje aquarelverf van Van Gogh, vergelijkbaar met het setje van Windsor & Newton. Aan mijn setje kun je zien dat ik het heel veel gebruikt heb. Want ik vind het heerlijk om mee te werken.
  Er is zeker verschil tussen de goedkope waterverf (die heb ik trouwens ook nog steeds, bij Hema gekocht geloof ik) en aquarelverf en volgens mij heb je het aardig goed uitgelegd. Bij de waterverf moet ik veel meer water gebruiken om daar wat kleur af te krijgen. Misschien heet het daarom ook wel waterverf. ?

 7. waterverf en aquarel zijn echt exact hetzelfde. Maar zoals je zelf al aangeeft gebruiken veel mensen de term waterverf voor goedkope verf, en aquarel voor het duurdere spul. Maar waarom verschilt die prijs nou zo? kan een goedkoop setje net zo prima zijn als een duur setje? Nou, dat hangt er vanaf wat je wilt, wil je gewoon lekker dingetjes maken (in een boekje bijvoorbeeld) dan voldoet een budget setje prima. Als je er eentje kunt vinden met redelijk pigment die lekker werkt, top. Maar je wilt niet niet gebruiken voor werk dat je aan de muur hangt. Waarom niet? De lichtechtheid is vaak waardeloos bij goedkope setjes. Bij dure verven betaal je voor consistente kwaliteit en dat je de exacte kleuren keer op keer kunt kopen. Daarnaast geeft kwaliteitsverf per kleur een veel groter lichtspectrum. Een napje ultramarijn blauw gaat van transparant en licht, helemaal tot haast zwart toe. Je ziet ook vaak dat duurdere aquarel droog in het pannetje/napje/tube veel donkerder is, goedkope verf is vaak fel van kleur, daarmee kun je dus ook niet zo variëren in intensiteit. Het belangrijkste aspect is wel lichtechtheid, dit geeft aan hoe goed een pigment bestand is tegen licht. goedkope pigmenten kunnen er prachtig uitzien, maar verbleken snel en breken binnen enkele jaren af onder invloed van zonlicht (daarom wel geschikter voor in een dummy bijvoorbeeld) en dat wil je natuurlijk niet. Elk verf merk heeft zijn eigen systeem waarmee het aangeeft hoe lichtecht een kleur is, vaak sterretjes of plusjes (hoe meer, hoe lichtechter). Koop je goedkope verf, dan zal de kwaliteit tussen de kleuren wisselen, je kunt niet makkelijk één kleur opnieuw kopen, kleuren hebben geen namen of kleurcodes, vergaan snel onder invloed van (zon)licht en geven maar een klein spectrum aan kleurintensiteit. Student-quality verf is niet goedkoop, maar nog steeds heel betaalbaar, het is vele malen (gegarandeerde) betere kwaliteit en blijft lang mooi. Artist quality is het duurst, en dat komt puur door de formulering en de kwaliteit van de pigmenten. Bij verf geld eigenlijk wel prijs=kwaliteit, er zullen nooit hoge kwaliteit pigmenten zitten in goedkope verf.

 8. Kan ik het bulgaarse doosje ook een langs de buitenkant zien? Of misschien kan je een merknaam geven? Mijn zoon woont in Bulgarije en ik zou het wel leuk vinden als hij mij zo’n doosje meebracht. Dankjewel

 9. Hey ik heb een vraag, umm dus Translate zegt dat aquarel en waterverf het zelfde zijn. En ik weet het verschil niet dus gebruiken ze hier aquarel of waterverf?? Alvast bedankt

 10. Hoi:)

  Is dat setje van 3 bij 7 napjes van Winsor & Newton? Ik kan hem niet vinden online!

  Ik gebruik zelf waterverf (een zeer goedkope set) en merk dat ik niet mooi felle kleuren krijg. Ben dus op zoek naar een nieuwe set en wil hem graag bekijken!

  Alvast bedankt:)

  Groetjes Alissa

 11. Hi,
  Nee, dat palet van 3 bij 7 is dat palet dat zij had gepakt nadat het was weggegooid door haar school, ik heb helaas ook geen idee wat het merk daarvan is.
  Dat kleine doosje van 2 bij 6, met die vierkantjes waar de verf in zit, is van Winsor en Newton.
  Die is trouwens zeker het proberen waard!
  Succes :)

 12. Artist & Co is ook goed om te gebruiken als beginner het is niet zo duur en je koopt het bij de Action. Het is ook handig om cadeau te geven. Bij de Action heb je dan hele zetjes dus soorten kwasten en penselen en verf soorten. Ik zou zegen ga een keertje langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *