Blessures tijdens het hardlopen voorkomen

Home / Personal / Blessures tijdens het hardlopen voorkomen
Blessures tijdens het hardlopen voorkomen

Eén van mijn goede voornemens toen ik terug kwam van mijn reis afgelopen zomer was dat ik het hardlopen weer op wilde pakken. Het was toch ergens wel een beetje confronterend om tijdens het beklimmen van een berg te merken dat je conditie in negen weken (en een beetje meer) zo hard achteruit was gegaan.

In september startte ook mijn sportschool abonnement samen met een vriendin. Perfect! We hadden voornamelijk een abonnement genomen zodat we naar de groepslessen Bodycombat konden gaan. Daarnaast liep ik nog wat hard op de loopband, maar eigenlijk zonder een duidelijk plan. Precies dat laatste was niet zo’n goed idee. Want wanneer je na negen weken soort van stil te hebben gezeten wat betreft sporten ineens weer fanatiek gaat sporten, is dat gedoemd om te mislukken. Net als begin dit jaar kreeg ik namelijk weer ontzettend last van mijn knie. Helaas had ik niet geleerd van de vorige keer en ben ik gewoon doorgegaan, waardoor ik op het gegeven moment weer geen trap op kwam door de pijn.

Wat ik zo ontzettend frustrerend vind, is dat wanneer je een tijdje niet sport je dit gelijk erg merkt aan je conditie. Waar ik voorheen prima tien kilometer kon hardlopen, kan ik dat nu zeker niet meer. Vijf kilometer is al een dingetje haha. Dus heb ik besloten om het deze keer anders aan te pakken door helemaal vanaf het begin weer te beginnen. De eerste weken zullen vrij “makkelijk” zijn, maar al snel zal dat anders worden. Maar wat net zo belangrijk is als een goed trainingsschema, is toch wel de verandering in mijn trainingsoutfit. Of om specifieker te zijn: de verandering in mijn sportschoenen.

Toen ik in september na een Bodycombat les weer zoveel last had van mijn knie (dankzij een val in Zuid-Korea), werd ik op mijn schoenen geattendeerd. Ik had in februari nieuwe hardloopschoenen gekocht, maar blijkbaar was dat een hele verkeerde keuze. Er zat namelijk erg weinig demping in mijn schoenen. Dus het eerste wat ik deed de volgende dag was het kopen van nieuwe hardloopschoenen. Na wat research te hebben gedaan ben ik voor de Adidas Solar Boost hardloopschoenen gegaan. Voorheen koos ik mijn sportschoenen op uiterlijk en prijs, nu wilde ik een goede keuze maken dus probeerde ik dat niet mee te laten spelen. Deze sportschoenen geven mij het gevoel alsof mijn hele voet ondersteund wordt doordat ze wat hoger aansluiten. En het allerbelangrijkste, de reden dat ik nieuwe schonen kocht, de demping! Er wordt gebruik gemaakt van Boost-technologie, wat mij niet zoveel zei maar volgens verschillende hardloopsites was dit erg goed. En het klopt: het scheelt zo ontzettend veel. Ik wist wel dat het belangrijk was, maar ik had niet verwacht dat het sporten weer zo soepel zou gaan door alleen nieuwe schoenen te kopen.

Zoals je al wel uit mijn verhaal op kan maken, was ik erg snel om! Ik heb ze nu een paar weken en ik ben er zo ontzettend blij mee. Niet snel zou ik een heel artikel wijden aan schoenen of sporten, maar ik zie dit ook een klein beetje als stok achter de deur om het rustig op te blijven bouwen!

Loop jij wel eens hard? Zo ja, wat voor hardloopschoenen gebruik jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published.