Het verschil tussen aquarel & waterverf

Home / Creative / Het verschil tussen aquarel & waterverf
Het verschil tussen aquarel & waterverf

Verschil verf

Regelmatig krijg ik de vraag welke verf ik gebruik voor mijn illustraties en wat voor verf ik aanraadt. Daarom vond ik het tijd om er eindelijk een artikel over te schrijven! Er is vaak nogal wat verwarring over het verschil tussen waterverf en aquarelverf, hopelijk kan ik vandaag daar verandering in brengen. In dit artikel ga ik het dus hebben over verschillende soorten waterverven. 

Ik moet eerlijk zijn dat ik zelf ook niet superveel kennis heb van verfsoorten of andere materialen, eigenlijk doe ik maar wat. Op mijn vorige school hadden we elke periode andere workshops, waaronder een workshop aquarelleren. Er werd ons aangeraden om een aquarelsetje van Winson&Newton aan te schaffen, hij kostte ongeveer 15 euro. Na 4 jaar gebruik ik het setje nog dagelijks en is de verf nog steeds niet op. Mijn leraar zei destijds dat je je hele leven lang met zo’n setje kon doen, maar dat is bij mij niet het geval haha.

Verder heb ik “vroeger” waterverf aangeschaft bij de Bruna denk ik, dat was verplicht voor de middelbare school. Ik dacht zelf dat ik hem niet zo vaak had gebruikt maar aan de conditie van het palette te zien was dat wel zo. Ik heb het over het zwarte palette met 12 kleurtjes. Later op de school voor de kunsten werden er lades leeggehaald waarna het grote palette weggegooid zou worden, dus die nam ik daarvan mee.

IMG_4849

Later in dit artikel show ik de pigmentatie van alle verschillende soorten en merken. Maar eerst ga ik het hebben over het verschil tussen aquarel&waterverf. Hoewel ik zelf niet helemaal weet hoe ik het verschil kan uitleggen ga ik mijn best doen. Als je namelijk op google opzoekt aquarel dan krijg je alsnog het woordje waterverf in de uitleg. Toch is er een verschil tussen de goedkopere (kinder)waterverf en de duurdere aquarelverf. Het draait eigenlijk allemaal om de pigmentatie (en stiekem is dat geen eens een wood), de goedkope waterverf is vaak slecht gepigmenteerd, je moet veel water gebruiken om er een klein beetje kleur van af te laten komen. Aquarelverf is daarentegen goed gepigmenteerd, je hoeft maar een klein beetje verf te gebruiken om een mooie kleur te krijgen.

Waterverf is leuk om te gebruiken in het begin, maar ook al ben je net begonnen met schilderen/tekenen, je kan beter gelijk goed beginnen met aquarelverf. En voor 15 euro heb je al een klein handig setje die je overal mee naar toe kan nemen.

IMG_4851

IMG_4855

Ook heb je nog vloeibare aquarelverf in tubes, minder handig om mee te nemen maar ook erg goed gepigmenteerd. Ik heb deze gekocht bij de Sostrene Grene voor volgens mij minder dan 4 euro. Ik zag ze liggen en was te benieuwd om ze niet mee te nemen, voor dat geld kon het niets zijn dacht ik. Maar het tegendeel is bewezen want ze zijn fijner en beter dan ik verwacht had, dus als je 15 euro nog wat teveel vind dat kan ze deze tubes van de Sostrene Grene ook altijd nog proberen!

IMG_4863

IMG_4942IMG_4952

Wat ik ook merk tijdens het gebruik van de goedkopere waterverf, is dat het echt als verf voelt en niet als een kleurstof. Als je erover heen wrijft voel je een soort dof laagje, iets wat je bij aquarelverf niet hebt. Aquarelverf lijkt meer op “opgedroogde” ecoline en je kan vaak nog lang doorwerken aan een illustratie. Als je een fout maakt kan je het vaak met water wel weer oplossen en bij waterverf heb ik meer het idee dat wanneer het er zit, het er zit en je er niet meer verder in kunt werken.

IMG_4945

Je kunt de “dofheid” een beetje zien op deze foto hierboven.

IMG_4937

Dit palette is een geval apart, ik vroeg aan een klasgenoot of ze deze voor mij wou laten opsturen vanuit Bulgarije. Het lijkt namelijk alsof het goedkope waterverf is, maar het is zoo ontzettend goed gepigmenteerd. Beter en heel anders dan mijn aquarel setje, dit lijkt meer op pure pigmentatie. Ik weet niet zeker of het palette nou uit Rusland of uit Bulgarije kwam maar hij verbaasde mij positief. Misschien kan ik vragen aan haar of ze de volgende keer een paar voor mij mee kan nemen voor een leuke giveaway.

IMG_4927

Conclusie: waterverf is leuk om te gebruiken voor een achtergrond maar ik zou toch echt aanraden om een aquarelsetje aan te schaffen als je leuke illustraties of kunstwerkjes wilt maken!

Tot zo ver mijn kennis, ik weet niet zeker of ik het goed uitgelegd heb en of alles klopt maar dit is hoe ik erover denk. En omdat ik er zoveel vraag naar kreeg leek het mij handig om er een apart artikel over te schrijven, ik hoop dat enkelen van jullie er wat aan hebben gehad! (:

Heb jij wel eens met water/aquarelverf gebruikt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.