Siquijor scootertocht & een schoolbezoek / Filipijnen

Home / Travel / Siquijor scootertocht & een schoolbezoek / Filipijnen
Siquijor scootertocht & een schoolbezoek / Filipijnen

In het vorige artikel vertelde ik al dat ik snel weer zou de artikelen af zou maken van mijn reizen in 2019! Ik vertelde ook dat omdat ik nu naar Nieuw Zeeland verhuisd ben, ik even geen artikelen geplaatst had. Maar in het kader van “beter laat dan nooit” hierbij het op een na laatste artikel van de reis door Azië afgelopen zomer!

bohol-2

img_2955kopieWoensdag 14 augustus

In het laatste artikel dat ik publiceerde over de Filipijnen had ik het over onze ervaring op een Glamping. Na twee nachten daar geslapen te hebben, was het weer tijd om onze spullen te pakken en naar onze volgende verblijfplaats te reizen. Uiteraard wel nadat wij bij ons vaste eettentje tegenover de Glamping ontbeten hadden.

Na ons ontbijt regelden wij een tricycle die ons (via wat souvenir winkeltjes) naar de andere kant van het eiland bracht. Eenmaal in Lazi aangekomen bleek het niet mega toeristisch te zijn en in het plaatsje zelf was ook niet veel te zien of te ondernemen. Wel was er een kerk, de San Isidro Labrador church, en die was op loopafstand van ons hostel. Dus besloten wij om daar even langs te gaan, we konden de kerk zelf niet in bleek. Maar, wel was er een soort culturele ontmoetingsplaats (ik kan het woord nu niet vinden). Het kwam erop neer dat er een overdekt plein/sporthalletje was waar er kinderen aan het dansen waren. Mensen bekijken wanneer ze dansen vind ik leuk, zolang ik zelf niet mee hoef te doen. Dus namen wij plaats op de tribune om vervolgens heel awkward (vooral voor hun) te gaan staren naar hoe zij met zijn allen een dansje probeerden te leren.

Uiteraard bleven wij niet onopgemerkt, zoals ik al zei vonden ze het nogal ongemakkelijk dat wij keken hoe zij daar aan het sporten waren. Nienke en Larissa werken in Nederland beiden op een basisschool dus leek het hun leuk om een kijkje te nemen op hun school en het gewoon te vragen of dat mogelijk was. De kinderen waren helemaal enthousiast en vertelden dat wij gewoon langs konden komen de dag erna. Volgens hen was het geen probleem.. Zodoende gingen wij de dag erna al vroeg uit bed om de school van deze kinderen te bezoeken!

bohol-1img_2904kopieimg_2960kopie

img_8190Donderdag 15 augustus

De dag nadat wij dus de kinderen hadden ontmoet reden wij met een scooter, die wij via het hostel konden huren, naar de school toe!

In Nederland zou dat echt niet zomaar mogelijk zijn geweest, dan kan je niet zomaar zeggen: oh ik wandel een school binnen. Maar hier kon dat blijkbaar wel, want we waren meer dan welkom!

Donderdags bleek het wasdag te zijn en dus droegen de leerlingen hun eigen kleding, normaal gesproken dragen ze schooluniformen. We werden blij onthaald door een aantal van de meisjes die wij woensdags hadden ontmoet en na het nog even nagevraagd te hebben bij de leraren, was het helemaal prima dat wij hier waren.

abf307a7-48ef-4548-8d59-7880c5e2cc31_beb95d80-0b6a-4c3e-8882-5dba89d997d2

img_5797kopieZe begonnen de dag gezamenlijk met een lied waarop ze ook dansten. Best wel leuk om te zien dat ze hun dagen altijd al zingend en dansend starten, voornamelijk omdat het met zijn allen is. Al zou ik ook begrijpen dat wanneer je daar op school zit, je het allemaal niet persé heel leuk vindt om dat elke dag te doen.

Nadat er ook nog wat tafels werden geoefend en mededelingen werden besproken was het tijd om te starten met de rondleiding. Al snel kwamen wij erachter dat het niet een gemiddelde school is, als in dat er niet de standaard vakken alleen maar worden gegeven. Zo leren ze hier ook tuinieren, met dieren omgaan of koken. Dit is iets waarvan ik denk dat wij dat ook zouden moeten toevoegen aan ons onderwijssysteem! Nadat wij een rondleiding hadden gehad kregen wij nog het verzoek om bij het hoofd van de school langs te gaan, deze man was zo heerlijk overdreven. Echt geweldig! Het was bijzonder om te zien hoe het schoolsysteem hier werkt en de kinderen + schoolhoofd die wij ontmoet hebben waren allemaal zo lief!

img_8193

img_8118Na ons bezoek aan de school reden wij weer verder met de scooters. Wij reisden naar de Cambugahay falls, prachtige watervallen, niet ver van de school! Wij hebben hier lekker in het water gezeten te verbranden haha. Ik hoopte dat het wel mee zou vallen, maar blijkbaar was de zon toch sterker dan verwacht zo vroeg in de morgen en voor ik het door had bleek mijn rug al behoorlijk rood. Toch bleek het het waard te zijn, want ik heb wel echt genoten van het water daar!

Onze volgende stop was bij Salagdoong beach, een prachtig strand met uiteraard weer een heel mooi uitzicht! Het water was zeer aangenaam, maar helaas konden we niet lang in de zee liggen omdat wij zo verbrand waren en er nergens schaduw was natuurlijk. Toch hebben we ons prima vermaakt op dit strand! Zo bezochten wij ook nog even de soort duikplank op bovenstaande foto. Je kon er dus vanaf springen maar ik heb wijselijk geweigerd haha. Na de cliff jump in Thailand ga ik dat toch maar niet meer doen! Oh en erop zitten vond ik al eng genoeg trouwens.

 img_8113img_8112

filipijnen-2Onze laatste stop was bij de Old Enchanted Balete Tree, wanneer je dit opzoekt op Google krijg je prachtige plaatjes te zien. Dat blijkt er toch wat anders uit te zien in real life! Misschien ken je wel van die “winkels” waar je een fish spa hebt. Ze zijn wel in veel Aziatische landen maar ook op boulevards in Spanje bijvoorbeeld. Daar heb je van die bakken met allemaal visjes die je voeten schoon eten. Dit had je hier dus ook bij een grote oude boom.

Op Gran Canaria had ik dat al eens gedaan dus ik skipte deze keer. Wel was het leuk om iedereen hun gezicht te bewonderen wanneer er een vis aan hun voeten zat te knabbelen haha.

img_8004kopie

img_3116 Oja, iets dat minder chill was, maar wel het vermelden waard: een kapotte scooter! We gingen wat souvenirs kopen en op het moment dat wij onze scooter weer wilden pakken om terug naar ons hostel te reizen kregen we hem niet meer aan.. We hadden onze scooters geparkeerd bij een sportclub waar op dat moment een basketbalwedstrijd gaande was.

Gelukkig wilden veel mensen ons wel helpen en uiteindelijk heeft iemand voor ons het hostel gebeld. Zij kwamen uiteindelijk naar ons toe gereden om de scooter te maken, of nou ja eigenlijk om een nieuwe te brengen. En in de tussentijd dat wij moesten wachten besloten wij om de basketbalwedstrijd te bezoeken!

Na een tijdje wachten kwamen ze er gelukkig aan en konden wij weer met een nieuwe scooter terug naar het hostel rijden! Al die tijd werden we “achtervolgd” door een auto. Om er op het laatste moment achter te komen dat de mensen die ons achtervolgden, bij het hostel hoorden haha!

img_8057kopieimg_8007kopiefilipijnenimg_7998img_5796kopiefilipijnen-3

img_8094Tot zo ver het op een na laatste artikel over de Filipijnen!

Eerder gepubliceerde artikelen over de Filipijnen:

Winkelen in Cebu – Filipijnen
Spookdiertjes Bohol – Filipijnen
Watervallen Bohol – Filipijnen

Leave a Reply

Your email address will not be published.