De grootste moskee van Marokko – Casablanca

Home / Travel / De grootste moskee van Marokko – Casablanca
De grootste moskee van Marokko – Casablanca

img_2652

casablanca-14Na alle artikelen over mijn reis door Azië afgelopen zomer, is het alweer tijd voor de volgende bestemming: Marokko! Net als vorig kaar wilde ik alle feestdagen weer ontvluchten en besloot ik om samen met mijn moeder twee weken rond te reizen door Marokko.

Tot nu toe zocht ik meestal zelf alles uit voor mijn reizen, maar deze keer zijn wij gegaan voor een groepsreis! Ik had van te voren geen idee wat ik ervan kon verwachten, dus liet ik mij voornamelijk verrassen. Wel was ik een beetje bang dat het misschien een groep zou zijn met alleen maar ouderen, niet erg, maar het zou wel jammer zijn.

Op 21 december reisden mijn moeder en ik alvast richting Schiphol, daar verbleven wij een nachtje in een hotel. Vanuit Groningen duurt het namelijk wel even voordat je op Schiphol bent en we vertrokken de volgende ochtend al redelijk vroeg met het vliegtuig.

casablanca-3

casablanca-9Na een korte nacht vertrokken wij op 22 december met het vliegtuig richting Casablanca. Eenmaal daar aangekomen ging het allemaal erg snel, we hadden alleen moeite met het vinden van de groep. Wij hadden namelijk geboekt via Tui maar blijkbaar reisden wij eigenlijk met Kras. Toen we onze groep hadden gevonden was iedereen gelijk al heel sociaal bezig met zichzelf voorstellen, dat zorgde al snel voor een relaxte sfeer.

Vanaf het vliegveld moesten we een tijdje in de bus naar het hotel, in de bus was het gelijk al gezellig druk. Eenmaal bij het hotel in het centrum aangekomen kregen we allemaal een kamer toegewezen en hadden we de rest van de middag vrij. Om ongeveer acht uur werden we verwacht bij het avondeten, verder konden we zelf onze resterende tijd indelen. Mijn moeder en ik zijn samen met twee groepsgenoten Casablanca gaan verkennen.

casablanca-13

casablanca-10Al snel kwamen wij uit bij een locale markt, het was er erg druk en we werden uiteraard erg aangestaard, maar het was vooral heel leuk om te zien. Wel had onze reisleider ons van te voren nogal bang gepraat, zo mochten wij absoluut niet zomaar foto’s maken want mensen konden dat niet waarderen. Nu moet je in Nederland ook niet zomaar random mensen gaan fotograferen, maar ik durfde in het begin zelfs niet op de markt foto’s te maken. Ook werd er benadrukt dat wij goed op onze spullen moesten passen, waardoor velen in het begin van de reis ook met hun tassen op hun buik liepen. Nu viel dat ook echt heel erg mee, een beetje net als in Amsterdam of een andere grote stad, daar moet je ook goed op je spullen passen.

We hebben best wel een tijdje rondgelopen in het centrum en ongepland kwamen wij langs een groot deel van de bezienswaardigheden. Zo bezochten we onder andere de Square of Mohammed V en kwamen we nog langs een ander soort plein waar live muziek werd gemaakt.

‘s avonds hadden we een prima diner en probeerden wij al op tijd te gaan slapen omdat we de volgende ochtend alweer vroeg zouden vertrekken.

casablanca-15

img_266423 december 

Na één nacht in het hotel vetrokken we alweer naar onze volgende locatie, we moesten dus onze koffers de dag ervoor inpakken om ze ‘s ochtends vroeg al bij onze kamerdeur te zetten zodat die in naar de bus gebracht konden worden.

Toen we allemaal hadden ontbeten vertrokken we naar onze eerste bezienswaardigheid: een Katholieke kathedraal (Notre dame de Lourdes), een prachtige kathedraal waar een koor aan het repeteren was, echt prachtig!

Na ons korte bezoek aan de kathedraal reisden we door naar Anfa, daar maakten we een korte stop bij de boulevard. Vervolgens reisden wij door naar de nummer één bezienswaardigheid van Casablanca: Hassan II Moskee. Het is het hoogste religieuze gebouw ter wereld en de tweede grootste Moskee ter wereld.

casablanca-16

casablanca-6Ik had nog nooit eerder een moskee bezocht dus ik was erg benieuwd en nieuwsgierig! Het was niet zoals verwacht, ik weet niet waarom, maar ik had een rond gebouw verwacht. Wel was het nog veel mooier dan ik mij kon voorstellen. Alles zag er zo mooi en verzorgd uit en het lijkt mij heel bijzonder om hier met vele anderen te bidden.

Ook werd er gezegd dat het dak dat open kan, bijna nooit open gaat. Maar, wij hadden geluk want net toen wij er waren gebeurde het, echt heel fascinerend en mooi!

In de moskee kregen we een rondleiding, alleen was de groep zo groot dat ik niet alles kon verstaand en ben ik zelf maar wat rond gaan lopen. Sowieso handiger, want anders heb je continue andere mensen op je foto’s.

Na ons bezoek aan de moskee zijn we met zijn allen gaan lunchen en reisden wij door naar Rabat. Het volgende artikel zal dus ook al gaan over alle dingen die we gezien en gedaan hebben in Rabat!

 img_2683 img_2697casablaca-1 casablanca-2  casablanca-4 casablanca-5 cce33905-b80e-4f63-afe8-9eefe9c1519c casablanca-780a93884-6f5b-4358-8897-2c6c23212933 casablanca-87c3482f3-2b6b-4d72-a5e3-fab3bad00d3a  casablanca-11844c44f3-77e7-495a-9db9-2faccd26d835 casablanca-12    a6f72773-2eae-4194-a9b0-fc799c693cde a3028c7c-10ce-4386-93c8-8713e64f2b25 img_3134 img_3143 casablanca-2 casablanca-3 casablanca-4

Leave a Reply

Your email address will not be published.