Fijn thuiskomen na een lange reis: 4 tips

Home / Travel / Fijn thuiskomen na een lange reis: 4 tips
Fijn thuiskomen na een lange reis: 4 tips

Zoals je in mijn vorige artikel kon lezen ben ik alweer iets langer dan een maand terug van mijn reis door Azië! In de eerste week verlangde ik vooral heel erg naar het normale leven, dat alles gewoon weer vanzelf zou gaan en dat ik mijn dagelijkse leven weer op kon pakken. Sinds twee weken heb ik het gevoel alsof ik niet op reis ben geweest, in dit geval een goed teken!

De afgelopen drie jaren ben ik vaker voor een langere periode op reis of stage geweest. Vorig jaar was dit in de zomervakantie negen weken, dit jaar “maar” vijf weken. Toch was dit lang genoeg om bij terugkomst weer te moeten wennen. Vandaar dit artikel, ik ga vandaag vier tips delen hoe je fijn thuis kunt komen na een (lange) reis.

artikel-reizen

1. Neem rust

Wat ik zelf vaak doe is gelijk weer alles doen wat ik voordat ik weg ging ook deed. Gelijk weer aan het werken en terug in mijn normale ritme. Zoals ik al zei had ik mij daar erg op verheugd, gewoon weer het normale dagelijkse leven, maar het heeft ook een keerzijde. Op reis/vakantie ben je hopelijk een beetje tot rust gekomen en het is zonde om dit gevoel gelijk te verliezen door zo snel weer veel van jezelf te vragen.

2. Onderneem dingen! 

Mijn vorige tip was om rust te nemen, dan lijkt deze tip wat tegenstrijdig, maar dat is niet zo! Rust nemen betekent namelijk niet persé dat je op de bank hoeft te gaan zitten televisie kijken. In tegendeel, ikzelf word daar juist niet vrolijk van. Onderneem dingen om het reisgevoel vast te houden, dit kunnen al hele kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld een bezoek aan een (nieuwe) stad, op bezoek bij een vriendin of ga eens uiteten.

Wat ik zelf één van de fijnste dingen vind aan reizen is dat onbevangenheid. Je hoeft niets. Dat is misschien ook wel de voornaamste reden dat ik zo vaak weg ben geweest afgelopen jaren. Wanneer ik weg ben dan kan ik even niet werken of dan heb ik geen sociale verplichtingen etc. Door verrassende activiteiten en met de dag leven een klein beetje toe te voegen aan je normale dagen, heb je langer dat gevoel van onbevangenheid en word je minder gestrest.

Processed with VSCO with c1 preset

3. Zorg dat je in een fijn huis terug komt

Niets is zo ongeveer vervelender wanneer je thuis komt en je kamer/appartement/huis een rommel is. Ik heb dat al met wanneer ik ‘s ochtends het huis verlaat en ik veel rommel heb achtergelaten, het eerste wat je dan moet doen is opruimen, precies op het moment dat je er geen zin in hebt.

Zorg er dus voor wanneer je vertrekt je je huis netjes achter laat. Eén van de dingen waar ik mij het meeste op verheug wanneer ik weer terug ga naar huis, is slapen in mijn eigen slaapkamer. In het algemeen ben ik niet een goede slaper, dus op reis vind ik het vervelend dat de kamers niet donker genoeg zijn. Thuis heb ik een verduisterend rolgordijn  en een velours gordijn waardoor het altijd donker genoeg is in mijn kamer. Op reis ben ik al blij met überhaupt een raam op een kamer, maar thuis ben ik wat kritischer. Bij mijn ouders heb ik goedkope gordijnen in mijn kamer hangen, helemaal prima, maar ik merk toch dat ik thuis beter slaap wanneer het echt donker is.

artikel-reizen-2

4. Geniet extra van de dingen die je gemist hebt 

Zoals ik al eerder zei kun je proberen het reisgevoel vast te houden door wel dingen te blijven ondernemen. Wanneer je na je reis nog niet meteen aan het werk hoeft, dan zijn er in Nederland ook genoeg dingen te beleven! Dat hoeft zeker niet elke dag, maar bijvoorbeeld een spontaan dagje naar Volendam of winkelen in Maastricht kunnen je toch dat gevoel van reizen geven.

Wat ik zelf vaak heb, is dat ik bij thuiskomst de gewone dingen meer kan waarderen. Dingen die je normaal gesproken niet persé meteen opvallen, zie ik weer wanneer ik na een lange periode thuis kom. Uiteraard geniet ik weer van het Nederlandse eten, mijn eigen bed, maar ook mijn dierbaren die ik dan eindelijk weer zie!

Het staat nog op mijn lijstje om een artikel te schrijven over heimwee, maar daar later een keer meer over! Eén van de dingen die ik doe wanneer ik heimwee heb, is een lijst maken met dingen die ik mis. Bij thuiskomst kan ik daar af en toe weer naar kijken.

Wat doe jij meestal wanneer je thuiskomt na een (lange) reis? 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.