Onze eerste dagen in Mandalay / Myanmar

Home / Travel / Onze eerste dagen in Mandalay / Myanmar
Onze eerste dagen in Mandalay / Myanmar

reisdag-myanmar

b518a501-94f6-4362-a5ff-bcc0a4fc8a27Ik denk dat Myanmar wel het meest bijzondere land is dat ik ooit bezocht heb, in ieder geval het meest bijzondere land dat ik dit jaar bezocht heb.

Van te voren had ik geen idee wat ik kon verwachten, ik liet het dus allemaal maar een beetje op mij af komen. Ik had van te voren wel een aantal dingen opgezocht natuurlijk, vooral na het nieuws van afgelopen jaar. Er waren veel spanningen in Myanmar, dus mijn ouders stonden zeker niet te springen toen ik vertelde dat ik daarheen wilde gaan.

Uiteindelijk hebben wij daar echt niets van gemerkt. Ik denk zelfs dat Myanmar één van de landen is waar ik mij dit jaar het meest veilig heb gevoeld. De mensen waren bijna allemaal zo ontzettend lief!

img_0370img_1115

1 juli – aankomst Myanmar

Op 1 juli vlogen wij vanuit Bangkok naar Mandalay. Vanaf het vliegveld reisden wij met een busje naar ons hotel. Dit was al een hele bijzondere ervaring op zichzelf omdat wij de enige blanke toeristen waren. Hoewel ik aan het begin van dit artikel vertelde dat ik mij ontzettend veilig heb gevoeld in Myanmar, zo ervoer ik dat in het begin nog niet. Zo werden wij op het vliegveld bij onze gate echt enorm aangekeken en dat waren niet alleen maar vriendelijke blikken.

Ik vroeg mij in het vliegtuig en in het busje meerdere malen af waarom we ook alweer dit land bezochten. Achteraf ben ik zo ontzettend blij dat ik dit land dit jaar heb kunnen bezoeken. Ik denk namelijk dat binnen een paar jaar alles aangepast is voor toeristen, nu waren wij één van de weinige toeristen wat alles nog heel bijzonder en uniek maakt.

myanmar-8

img_1150Wij begonnen onze reis door Myanmar in Mandalay, bijna alle routes beginnen in Mandalay of Yangon en voor ons was dit een hele logische eerste plek. Maar bij aankomst in ons hotel stond ons het huilen nader dan het lachen. We zaten in nogal een buitenwijk en niemand om ons heen sprak Engels. Ook was er geen supermarkt en toen we ons hotel uitstapten liepen we meteen door de krottenwijken waar iedereen ons aanstaarde. Het was niets vergeleken met Bangkok, wat we natuurlijk ook niet verwachtten, maar dit hadden wij ook zeker niet aan zien komen.

Al snel kwamen wij er achter dat wij afhankelijk waren van tours, omdat er geen mogelijkheid was tot openbaar vervoer. Wij boekten diezelfde dag nog een tour voor de volgende dag. Dit bleek erg lastig te zijn omdat wij er ook nog eens in het laagseizoen waren en er dus vrijwel geen tours beschikbaar waren. Gelukkig kregen wij ‘s avonds te horen dat wij voor (volgens mij) iets van €35,-/€40,- per persoon een dag een privé gids konden krijgen die ons rond zou rijden langs allemaal bezienswaardigheden. Wij hadden niet veel keus dus besloten om dat maar gewoon te doen. ‘s avonds aten we nog wat bij een lokaal tentje, waar wij ook zeker de enige blanken (en vrouwen) waren. Gelukkig was het eten wel goed en betaalden wij iets van €0,40 per persoon.

myanmar-1

img_06652 juli – tempels & monniken

Na ons hostel in Bangkok was ons hotel in Mandalay een grote meevaller. We hadden normale schone bedden en we hadden zelfs wifi (helaas maar wel voor één dag, maar het was er). We werden echt als godinnen onthaald de eerste dag, ze waren zo aardig dat wij het in het begin zelfs niet helemaal vertrouwden na de blikken van de mensen op het vliegtuig.

Maar goed, we hadden een relatief goede nacht en dat was ook zeker wel nodig voor deze zevende dag van onze reis. Onze gids had een heleboel leuke plannen voor die dag en hij was enorm enthousiast. img_1131

In mijn beleving heeft onze gids de hele dag aan één stuk door gepraat, maar dat zal vast wel meevallen haha. Maar het beschrijft wel een beetje waarom ik zo ontzettend blij ben dat ik dit land nu al heb kunnen bezoeken. Ze zijn er nog totaal niet gewend aan toeristen, daardoor zag je zoveel dingen die je normaal gesproken niet zo snel zou zien. Zo bezochten wij scholen, monniken, klommen wij op tempels en kregen wij een kijkje in originele werkplaatsen.

Ik denk dat ik de foto’s uitzoeken van Myanmar, en dan specifiek de foto’s van Mandalay, het het moeilijkste vond van alle landen. Het is misschien raar om te zeggen over je eigen foto’s. Maar ik vond er zoveel interessant dat ik gewoon niet kon kiezen en nu alsnog extreem veel foto’s over heb die ik allemaal wil delen.

myanmar-2

img_0563Maar goed, nu over deze bijzondere dag in Mandalay. ‘s ochtends werden wij bij ons hotel opgepikt door een jongen die jonger was dan wij, maar zoals ik al zei, heel enthousiast. De eerste plek die wij bezochten was een tempel, hoe kon het ook anders. Dit was overigens wel een heel ander soort tempel dan wat ik “gewend” was. Alles was glimmend en heel mooi verzorgd. Ook moesten we van te voren betalen, niet voor een normaal ticket, maar een ticket om daar foto’s te mogen maken.

Zo bezochten wij nog een aantal tempels en na een tijdje stopten wij langs de weg om een werkplaats te bezoeken waar ze hout bewerkten. Het is natuurlijk heel logisch dat dit soort kunstwerken met de hand worden gemaakt, maar toch vond ik het heel bijzonder om het nu in het echt te zien.

myanmar-12

img_0260Na ons bezoek aan de houtwerkplaats reden wij door naar Amarapura, daar gingen wij naar Mahagandayon Monastery. Dit bezoek is mij ook enorm goed bijgebleven en is ook wel één van de meest bijzondere ervaringen van 2018.

We bezochten een klooster waar allemaal jonge monniken gratis opgeleid worden. We waren er al erg vroeg en zagen alle monniken in rijen staan om rustig naar de eetzaal te wandelen.

 

4be7d56e-a452-4661-b269-690002d2a9d1

img_0278Onze gids nam ons ook nog mee verder het complex op. Het was allemaal enorm interessant om te zien, alleen voelde ik mij ergens toch ook wel een echte toerist. Alsof ik hun veilige thuis aan het betreden ben als indringer. Natuurlijk doen de toergidsen alles voor geld, vooral in het laagseizoen. Zij zeggen dus al snel dat alles oké is en dat je alles mag bekijken, maar ik weet niet in hoeverre de locale bevolking daar zelf over denkt. Ik liep er dus een klein beetje met gemixte gevoelens. Alsnog vind ik dit dus één van de meest bijzondere momenten van mijn 2018.

myanmar-6 c7420f24-3d37-490e-996a-00632808db73

img_0993Na ons bezoek aan de monniken bezochten wij een soort fabriekje waar ze aan het borduren waren, dat is niet helemaal het juiste woord maar ik weet nu even niet hoe ik het anders kan noemen. Ook dit vond ik zo indrukwekkend.

Bij binnenkomst was ik wel bang dat er misschien kinderarbeid verricht zou worden. Maar dat was gelukkig niet zo (althans ik heb het niet gezien). En deze mensen leken erg blij met hun beroep. Ze waren eigenlijk allemaal heel vriendelijk en lachten naar je. Al weet je natuurlijk nooit wat ervan waar is en wat ze moeten laten zien, toch heb ik het gevoel alsof het oprecht was. Ik heb wel echt heel veel respect voor iedereen die daar werkt, want na een paar minuten kon ik het geluid al niet meer aan.

myanmar-3

img_1021Eigenlijk was deze gehele dag heel bijzonder. Maar een moment dat ik ook zo ontzettend waardevol vond was het moment dat wij een school bezochten. Het is ergens wel een beetje dubbel om daar als toerist te lopen met je fotocamera, dus in het begin durfde ik ook geen foto’s te maken. Tot er echt superlief een meisje naar mij toe kwam gerend en mij een bloemetje gaf. Het was zo’n klein gebaar maar ik vond het zo ontzettend mooi.

Sommige kinderen gingen speciaal voor de foto’s poseren, weer een aantal andere kinderen merkten het niet op en gingen gewoon door met spelen. In het begin vonden ook zij het een beetje eng, maar al snel kregen we highfives van de kinderen. Ik kan het nog heel vaak herhalen maar dit was gewoon echt heel tof.

be908e6b-4815-46f8-ad00-11290ebc9db2myanmar-4 664cd2c1-a8bd-4851-a18d-593edac29cedmyanmar-5 img_0460myanmar-13img_1022 myanmar-7

myanmar-14Na ons bezoek aan het schooltje, reden wij weer door naar onze volgende stop: Ava. Ava is een voormalige stad dicht bij Mandalay, het bevindt zich op een eiland. We werden er heen gebracht per boot om vervolgens vanaf daar per paard en wagen naar een aantal tempels gebracht te worden. Wij hadden dit van te voren totaal niet aan zien komen en ik vond het echt geweldig.

 

img_1184

Na ons bezoek aan Ava, voeren wij weer terug naar het vaste land. Daar reden wij naar de laatste stop van deze lange dag. We reden naar Amarapura om daar de zonsondergang op de ‘U Bein’s bridge’ te bewonderen. We waren er eigenlijk niet in het goede seizoen dus de zonsondergang was minder spectaculair dan in het hoogseizoen. Maar alsnog was het heel mooi!

myanmar-11   cb95b378-4ab6-48a9-9d12-159c1e3292dc myanmar-15 myanmar-16 myanmar-17 img_0485

Onze eerste volledige dag in Myanmar was gelijk heel intens, maar zo ontzettend tof. We hebben in één dag zoveel dingen gezien en zoveel herinneringen gemaakt. Dit was zeker één van de meest bijzondere dagen van deze hele reis.

myanmar-20

Dit was het eerste artikel over Myanmar! De komende artikelen zullen waarschijnlijk niet zo lang zijn, maar Mandalay heeft (ook al had ik dat op dag één niet verwacht) een grote indruk achter gelaten.

Wat is het meest bijzondere land dat jij ooit bezocht hebt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.