Wanneer je blog je bedrijf wordt!

Home / Personal / Wanneer je blog je bedrijf wordt!
Wanneer je blog je bedrijf wordt!

Processed with VSCO with a6 preset

Ondertussen is het alweer 8 maanden geleden dat ik mijn blog officieel in liet schrijven bij de KVK, het is een grote stap want er komt ineens heel veel meer bij kijken. Toen ik in 2011 begon met mijn blog, deed ik dat met de intentie om mijn leven en gedachten te delen maar vooral ook om mensen te inspireren. Dit is nog steeds dagelijks mijn doel en de intentie van mijn blog! Maar langzaamaan begon ik steeds meer mails te krijgen van bedrijven die het leuk leken om samen te werken met mij en mijn blog. Vandaag ga ik het daarom daar over hebben!

Nu lijkt het een beetje alsof er in bloggerland een taboe heerst op het delen van statistieken, tarieven, media/pr bureaus en andere informatie. Mijn eerste opdrachten waren dus in ruil voor spullen, zoals we waarschijnlijk allemaal wel eens hebben gedaan. Superleuk natuurlijk, als 15jarige krijg je gratis spullen opgestuurd zoals doucheproducten, telefoonhoesjes en sieraden, wie wil dat nou niet? Maar na een tijdje besefte ik mij dat de waarde van de spullen nooit de waarde van mijn mediabereik zouden hebben en je je hosting niet kunt betalen met een douchegel.

Processed with VSCO with a6 preset

Dus vroeg ik vaak naast het ontvangen van een product ook een financiële vergoeding. Maar het bepalen van dat bedrag is natuurlijk nogal een dingetje, weinig bloggers zouden je vertellen hoeveel zij zouden vragen, en met sommige berekeningen kom je ook uit op een bedrag dat ik soms niet reëel vind. Omdat mijn blog nog maandelijks groeit, groeit het tarief voor een samenwerking ook. Hoe ik dit bedrag bepaal is meer op gevoel en wat ik wel weet van de waarde van mijn blog. Misschien is het te weinig of is het te veel, zolang ik het een prima bedrag vind, is het voor mij oké.

Wanneer je mij ooit in real life hebt gesproken over het bloggen dan zal ik het vast gehad hebben over bloggers die starten om het geld en de gratis spullen, ik heb het er niet zo mee en mijn mening daarover is erg vasthoudend. Nu moet iedereen alles voor zich weten natuurlijk, maar voor mij is het doel van mijn blog nog steeds hetzelfde als op de eerste dag dat ik een artikel schreef. Dat het ondertussen mijn bedrijf is geworden is tof aangezien ik er elk vrij uurtje aan besteed. Maar na al die jaren ben ik nog steeds selectief met advertorials op mijn blog. Ik vind het belangrijk dat wanneer ik een advertorial zou schrijven, ik hem ook zou schrijven zonder dat ik er een product of geld voor zou ontvangen.

Maar goed nu nog over waarom ik mij uiteindelijk heb laten inschrijven bij de kvk, je mag namelijk tot een bepaald bedrag per jaar verdienen zonder dat je ingeschreven staat. Je moet dit wel aangeven natuurlijk, maar ik moet eerlijk zijn dat ik mij daar niet in verdiept heb en ik je daar ook niet zoveel over kan vertellen. De grootste reden waarom ik mij liet inschrijven was namelijk dat ik op het gegeven moment op een punt kwam dat bedrijven niet meer met mij samen wilden werken als ik geen KVK en BTW-nummer had. Zij kunnen dit namelijk ook weer aftrekken van de belasting en opzich is het ook wel logisch, bedrijven moeten ook kunnen aantonen waar hun geld naar toe gaat.

Het inschrijven is zo gedaan, maar er komt na die tijd nog meer bij kijken. Elke 3 maanden moet je je belasting aangeven, dit heb ik de eerste 2 kwartalen verkeerd gegaan waardoor ik onder andere een boete kreeg (die is ondertussen gelukkig weer ingetrokken, yes!). Maar je moet ook rekening houden met wanneer je als zzp-er ziek wordt, je niet doorbetaald krijgt. Je kan daarom overwegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar voordat je dit soort stappen zet, zou ik je goed laten informeren. Ik heb zelf namelijk nog geen verzekering (buiten hetgeen wat verplicht is natuurlijk), maar wanneer ik afgestudeerd ben en ik echt van mijn blog maar voornamelijk mijn illustraties moet gaan leven, wil ik dit wel doen. Je weet namelijk nooit wat je gaat overkomen en wanneer je een ongeval krijgt en je even niet kan werken, zal je anders geen inkomsten hebben.

Er zijn nog andere dingen waar je rekening mee moet houden bijvoorbeeld dat je al je financiën en bonnetjes goed bij moet houden, dit is niet mijn sterkste kant. Het eerste wat ik dus ga doen als ik meer zou verdienen, is een accountant inhuren.

Maar een groot voordeel van ingeschreven staan is dat je btw kunt aftrekken van producten die je aanschaft voor je bedrijf. En hoewel ik het niet door had, schaf ik meer producten aan dan ik dacht. Het valt opzich wel mee hoeveel je moet doen, je moet je er alleen wel even in verdiepen. Ik zou het zeker aanraden dat wanneer je gaat verdienen met je blog, je je in laat schrijven bij de KVK.

Sta jij met je blog ingeschreven bij de KVK? En heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (goed woord voor galgje trouwens)?

Leave a Reply

Your email address will not be published.