Terugblik 2019!

Home / Personal / Terugblik 2019!
Terugblik 2019!

Wellicht is het misschien al wel een beetje aan de late kant voor een terugblik op 2019. Maar ik ben de laatste tijd zelf al niet anders gewend dan dat mijn artikelen altijd wat later komen dan ik hoopte of verwachtte. De afgelopen dagen was ik grieperig, iets wat ik niet helemaal gepland had voor nu (goh). En ik was natuurlijk ook tot 6 januari op reis!

Maar goed, ik kon het niet laten om terug te kijken op 2019 door middel van een artikel! Wie mij een beetje kent weet dat ik eigenlijk altijd wel bezig ben met mijn bucketlist, misschien een beetje cliché, en ergens ook wel wat vroeg.. Maar daar later wel eens meer over! Afgelopen jaar heb ik veel dingen van mijn lijstje af kunnen strepen.

2019 staat nu wel een beetje in mijn geheugen gegraveerd als “bucketlist jaar”, een heleboel dingen die ik op mijn lijst(je) had gezet, werden werkelijkheid! Ik kan niet zeggen dat 2019 alleen maar geweldig was, natuurlijk niet, bij niemand is het leven 24/7 leuk. Alleen deel ik eigenlijk nooit echt nare dingen, ook omdat ik enigszins mij ook beter ga voelen wanneer ik positief probeer te blijven op mijn blog. En uiteraard speelt schaamte ook nog altijd een rol, ondanks dat veel mensen taboes breken op bijvoorbeeld sociale media, ik hoop dat 2020 voor mij op dat vlak een beter jaar gaat worden!

Maar later zal ik het in een ander artikel nog gaan hebben over mijn doelen van 2020. Eerst deel ik in dit artikel mijn hoogtepunten van 2019.  Dit jaar zat namelijk vol verrassingen, zo snorkelde ik in Egypte, zei ik nee tegen mijn droombaan, haalde ik mijn autotheorie, zag ik panda’s, ging ik zweefvliegen, maakte ik vier muurschilderingen, bezocht ik de musicals Soldaat van Oranje & Mamma Mia, ging ik naar Disneyland, rodelde ik van de Chinese muur, kickbokste ik voor de eerste keer, zat ik op een kameel & deed ik voor het eerst mee aan een schaatswedstrijd.

photodiary-6

Ik krijg regelmatig verrassende blikken wanneer ik zeg dat ik nog steeds studeer, al snap ik dat wel omdat ik daar niet zoveel over deel. Na een “mislukt” studiejaar liep het afgelopen jaar gelukkig wel wat beter. In het eerste deel van 2019 heb ik de eerste 2,5 jaar van mijn studie succesvol afgerond!

4d3a5c11-10e8-49cb-998a-15d71762c978

Dit is een soort traditie geworden, namelijk ongeveer elk jaar begin mijn jaar met een frisse duik, deze keer ben ik in het koude Marokko in de zee gedoken.

Processed with VSCO with kk2 preset

Zoals ik al eerder zei in dit artikel en een paar artikelen terug, ging ik rodelen vanaf de Chinese muur. In dit artikel kan je mijn uitgebreide verslag lezen over deze ervaring!

Processed with VSCO with a6 preset
2624

Ik had al heel lang op mijn illustratie bucketlist staan dat ik een muurschildering wilde maken. Ik werk voornamelijk best wel op een klein formaat of digitaal. Ik wilde mijzelf dus eens uitdagen om groot te werken en die uitdaging heb ik zeer serieus genomen haha. Het begon “per ongeluk” met het maken van een muurschildering op school, maar voordat ik daar aan begon had ik al een opdracht aangenomen van een hogeschool in Groningen. Het was zo tof dat zij mij de kans gaven, ondanks dat zij niet eens wisten of ik dat wel kon (ik had het ten slotte nog nooit eerder gedaan). Uiteindelijk waren de opdrachtgevers tevreden en maakte ik later dat jaar zelfs nog eentje in hetzelfde gebouw! De laatste foto’s zijn gemaakt na het afronden van een schoolopdracht in het UMCG, er was helaas niet zoveel vrijheid in deze opdracht, maar het was wel een goede oefening.

2

Elk jaar ga ik wel eens met mijn oma naar een voetbalwedstrijd, afgelopen jaar ging ik twee keer naar een voetbalwedstrijd van FC Groningen. Hoewel ik niet persé heel geïnteresseerd ben ik voetbal, vind ik het vooral heel gezellig!

Processed with VSCO with c1 preset3

Sinds januari mijn passie voor sport weer terug, ik was al sinds november begonnen met zwemmen en schaatsen en afgelopen jaar maakte ik optimaal gebruik van al mijn sportabonnementen. Ik probeerde ook een heleboel nieuwe sporten uit, zoals kickboksen, bodypump, wielrennen, unihockey & salsa dansen. Maar ook begon ik weer met tennissen, schaatste ik (in het seizoen) elke week twee keer en toen het seizoen voorbij was kocht ik impulsief een racefiets. Deze racefiets was één van de beste aankopen van dit jaar, zo fietste ik er dit jaar meer dan 2000 kilometer op. Mijn goede voornemen om elke doordeweekse dag te zwemmen hield ik (op een paar dagen na) vol, iets wat ik een paar jaar geleden mij niet had kunnen voorstellen, het heeft in ieder geval positief bijgedragen aan herstel!
5

Samen met mijn vader bezocht ik de uitgehakte graftombes in Petra (Jordanië), dit is één van de recent gekozen Zeven Wereldwonderen. Ook iets wat heel bijzonder was, was het drijven in de dode zee in Israël. ‘s ochtends vroeg rond zeven uur dreven wij in deze fascinerende zee, zo’n gek gevoel!

6

Ik zag koala’s en panda’s in het echt! Oké niet in het wild, maar wel in de dierentuin, dat vond ik ook al heel bijzonder.

7

Samen met Larissa en Nienke ging ik glamperen op/in(?) de Filipijnen! Het is magisch om wakker te worden op het strand en wanneer je ‘s nachts moet toiletteren, je omhoog kijkt en je een prachtige sterrenhemel ziet.

8

Ik ging voor het eerst naar Noordwijk! Ik woon in het hoge Noorden en kom eigenlijk nooit daar in de buurt, sowieso heb ik nog maar weinig van Nederland zelf gezien eigenlijk. Samen met Jessy, Tim en Archie gingen wij naar het strand met de intentie om even te relaxen. Alleen helaas bleek het iets minder mooi weer dan verwacht, de zon scheen niet dus het was best frisjes. Toen wij besloten om weer te vertrekken begon de zon er ineens door te breken en besloten wij om nog heel even op een random strandbedje te gaan liggen. We zijn toen allemaal in slaap gevallen en werden (behoorlijk!!) verbrand wakker. Maar buiten de verbrande lichamen om, was het een fijne dag en was het heel leuk om Jessy en Tim weer eens te zien na een veel te lange tijd!

12

Bij gebrek aan een vriend gingen Nienke en ik samen op Valentijnsdag naar de IKEA om daar ons vrijgezellenleven te vieren haha.

1525

2019 was ook het jaar waarin ik heel close werd met mijn huisgenootje Wolfke, of zoals mijn oma zegt, Wolfje. Ook werd ik trotse peet-tante van Vonijn, zie foto twee. Wij hebben anderhalf jaar samen gewoond in een studentenhuis in Groningen, helaas zijn wij een paar weken geleden allebei verhuisd (ik weer terug naar mijn ouders, omdat ik ga studeren in het buitenland) en Wolfke wilde ook een andere kamer.

Wolfke en ik kochten allebei een racefiets, we hebben heel wat tourtjes gemaakt en wanneer ik na de zomer weer terug ben in Nederland kan ik niet wachten om nog meer mooie plekken te ontdekken in Nederland, samen met mijn leukste (ex)huisgenootje!

16

In het vorige huis waar ik woonde (voor mijn studentenkamer) hadden wij vijf kippen (Bertje, Bartje, Bob, Bea & Bitch), voor het eerst was ik echt van onze kippen gaan houden. Ik vond het daarom ook heel verdrietig wanneer er een kip overleed en dat de overgebleven drie uiteindelijk een ander baasje kregen. Maar nu zijn er weer zeven nieuwe kippen lid van de familie. Samen met mijn vader heb ik ze ergens midden in het land opgehaald met de auto, het was een heel stuk rijden, maar het was het helemaal waard! Voor het eerst hadden we (of nou ja eigenlijk mijn vader) kuikentjes! Ze zijn natuurlijk nu al veel groter, maar nog even schattig.

17

Afgelopen jaar wandelde ik bijna elke dag 10 kilometer en als toevoeging daarop besloten Nienke en ik ook nog eens mee te gaan doen aan de avondvierdaagse! We waren één van de weinigen die tussen de kinderen liep zonder dat we met kinderen meeliepen haha.

img_9014

In Israël bezochten wij de Dode zee, maar ook Jeruzalem en Bethlehem, twee steden die op mijn reis bucketlist stonden. Check!

18Processed with VSCO with hb2 preset

Samen met klasgenootjes ging ik kamperen op Schiermonnikoog. Op het moment dat ik van de boot afstapte voelde ik al een soort rust. Echt een soort eilandgevoel. Ik heb heerlijk genoten van de dagen zonder internet, fijn fietsen door de duinen en in de zon liggen op het strand. Wel was door het bezoek aan Noordwijk eerder, mijn hoofd helemaal verbrand, dat was wat lastig. Maar het was ook een fijne herinnering dat je zo makkelijk kunt ontstressen op een eiland, zo dichtbij ook!

23

Afgelopen jaar heb ik heel veel genoten van mijn studentenkamer. Ik vond het heerlijk om overal heen te kunnen gaan en mis het nu extra erg dat ik dt nu niet kan.
37d36bc1-335a-4573-984a-340dd927c9a9

Dit was een soort bucketlist dingetje. Ik wilde heel graag eens in het buitenland naar een IKEA. Gewoon om te zien of ze dezelfde dingen hadden. Nienke en ik gingen in China naar een IKEA en kwamen erachter dat veel hetzelfde was, alleen het gedrag van de klanten was verschillend (elke mogelijke plek was bezet door Aziaten die sliepen of relaxten, wel heel leuk om te zien).

Processed with VSCO with kk1 preset

polenimg_6630

Ik wilde al heel lang op SPRS.me, een verrassingsreis. We kwamen uit in Polen, niet persé de plek die ik in gedachten had, maar het was wel tof! In Polen ging ik voor het eerst op een elektrische step (levensgevaarlijk met mij erop) en ging ik voor het eerst op een tandemfiets! Maar het meest indrukwekkende van de hele reis was toch wel ons bezoek aan Auschwitz. Hier wilde ik al heel lang heen en nu wij in Krakau waren besloten wij om een dagtrip te boeken.

bucketlist-1 bucketlist-2

Zoals ik al eerder in dit artikel vertelde bezocht ik dit jaar twee musicals (in Nederland). Beiden bezocht ik met mijn moeder, eerst Soldaat van Oranje en een paar weken geleden Mamma Mia. Beide musicals waren echt geweldig! Ik vond Soldaat van Oranje zo ontzettend indrukwekkend, ik  kon mij gewoon niet voorstellen dat het zoveel met mij zou doen. En Mamma Mia vond ik echt een hele fijne feel-good musical, ik luister nog steeds elke dag de liedjes, zo wordt opstaan toch wat dragelijker.

Ook ging ik dit jaar naar de bioscoop met Wolfke en Nienk, en bezocht ik theatervoorstellingen met Luna, Nienke, Julian en de moeder van Julian. Komend jaar wil ik nog meer culturele activiteiten ondernemen!

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Niet gedacht dat dit ooit zou gebeuren, maar afgelopen jaar kreeg ik de kans om te gaan zweefvliegen! Dit was echt adembenemend mooi en vooral heel cool!
img_0177

Ik ging naar DISNEYLAND in Hong Kong! Ik was hier echt heel enthousiast over. Ik hou van Disneyland en vond het echt een geweldige dag!

img_1962 img_1964

Sinds vorig jaar ben ik lid van de studenten schaatsvereniging in Groningen. Als afsluiting van vorig seizoen mochten we verkleed, dat laat ik mij niet twee keer zeggen. Helaas had ik alleen niets in Groningen liggen en was het allemaal wat kortdag, maar samen met Vera zijn we als een soort “kunstenaars”(?) gegaan. Niet helemaal doordacht, maar het was wel heel leuk!

80735066_1773925906078267_703861714369642496_n

Ooit in mijn leven wilde ik naar India, dat dat vorig jaar al zou gebeuren had ik ergens ook niet verwacht! Ik ben nog maar net terug van die reis, maar wil toch al twee bijzondere dingen delen. Zo bezocht ik in Agra één van de zeven moderne wereldwonderen: de Taj Mahal! En nog een ander “bucketlistdingetje”, ik ging in een riksja samen met mijn moeder! Ik had tot nu toe alleen nog maar in tuktuks gezeten en vond het een bijzondere ervaring!

Tot zover mijn artikel met mijn hoogtepunten van 2019! Dit zijn natuurlijk niet alle hoogtepunten maar wel de dingen die ik heel graag wilde delen en in een lijstje wilde zetten, zo staat de vakantie naar Malta er niet tussen en andere fijne momenten met vrienden, maar als ik die ook toe zou voegen dan zou het een nog langer artikel worden.

Het was een bizar jaar en ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb kunnen doen en ben ergens ook wel een beetje trots op wat ik en de mensen om mij heen allemaal hebben bereikt! Ik wil jullie allemaal een heel fijn 2020 wensen en ik hoop dat dit jullie jaar gaat zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.