Update: ik studeer in Nieuw Zeeland!

Update: ik studeer in Nieuw Zeeland!

Ik was zo goed bezig met het schrijven van artikelen over alle reizen die ik afgelopen jaar maakte. En ik had al veel eerder een update willen plaatsen over waar ik allemaal mee bezig ben geweest de afgelopen weken/maanden. Maar toen kwam er natuurlijk weer iets “tussendoor”.

De afgelopen maanden heb ik veel toffe projecten afgerond, reisde naar India, Nepal en Singapore. Maar de verste en meest indrukwekkende reis was naar de plek waar ik de komende tijd zal verblijven. Een paar dagen geleden reisde ik namelijk vanuit Singapore naar Nieuw-Zeeland! In dit artikel zal ik jullie een korte update geven van mijn eerste dagen hier en enigszins ook een uitleg haha. 

3,5 jaar geleden had ik al besloten dat ik voor een half jaar in het buitenland wilde gaan studeren, maar toen het zo ver was wilde ik het liefste thuis blijven. Nu kan ik daar een heel lang verhaal over schrijven (dat heb ik uiteraard gedaan, maar als ik dat zou plaatsen dan zou het artikel te lang worden), dus houd ik het in dit artikel bij de (mentale) status van nu. 

Afgelopen zaterdag kwam ik aan in Auckland, daarvoor had ik een paar mooie dagen in Singapore (daar zijn deze foto’s uit dit artikel ook gemaakt). Ik sliep in een hostel en binnen een paar uur had ik al vrienden gemaakt waarmee ik de volgende dagen dingen heb ondernomen. Alleen eenmaal in Auckland aangekomen was alles weer nieuw en realiseerde ik mij ineens dat dit de plek is waar ik de komende maanden zal verblijven. 6 maanden van huis was ineens een feit. De combinatie van een jetlag, heimwee en een verandering in medicijngebruik was het begin van een huge mental breakdown. Dit resulteerde zich erin dat ik mij de afgelopen dagen echt bizar slecht heb gevoeld, echt relativeren lukte niet, of nou ja gevoelsmatig niet. Want ik weet dat het goed komt en ik weet zeker dat dit gevoel weg gaat. Waarschijnlijk binnen een aantal weken voelt dit als mijn thuis en heb ik mijn draai hier gevonden. Maar tot dat moment is het even “doorbijten”. 

Sinds een aantal jaren heb ik last van heimwee, het lijkt steeds erger te worden naarmate ik meer reis. Het voornaamste gevoel dat ik de afgelopen dagen heb gehad is eenzaamheid, terwijl ik op zich niet persé alleen ben. Maar misschien is dat het wel, het is misschien wel erger om je eenzaam te voelen in een omgeving met zoveel mensen. Auckland is zo’n grote stad met zoveel verschillende mensen, maar hoeveel mensen hier ook zijn, ik mis mijn vrienden en familie van thuis. Eerder heb ik dit nooit willen delen, maar ik voel op één of andere manier nu de ruimte om dat wel te doen. Om eerlijk te zijn over dat niet alles zo’n feest is zoals het wellicht lijkt!

Processed with VSCO with kk2 preset

Daarom vandaag een korte update over mijn eerste schooldagen. Wanneer ik dit typ zit ik ergens op de campus? Met vraagteken ja, want ik heb eerlijk gezegd geen idee waar ik daadwerkelijk ben. Het is hier echt mega groot en ik ben al meerdere keren verdwaald (al verdwaalde ik laatst ook nog op de kunstacademie in Groningen ondanks dat ik daar al 3,5 jaar studeer.. Ik zie een terugkomend probleem ;)). 

Er zijn veel dingen die in Nederland al geregeld moesten worden, ik denk dat het maar goed was dat ik niet alles van te voren wist! Maar, hier in Nieuw Zeeland moeten er natuurlijk ook nog verschillende dingen geregeld worden, nog meer dan verwacht. Naar een nieuwe school gaan in een land dat je niet kent blijkt lastiger te zijn dan gedacht, althans dan ik dacht. Ik weet nu hoe sommige exchange studenten zich moeten voelen wanneer ze in Nederland komen voor een studie. Doordat ik de oriëntatie dagen gemist heb, had ik geen idee waar alles was en wat er van mij verwacht werd. Online kon ik niet veel wijzer worden omdat het systeem en ik geen goede match bleken te zijn. Ik wist dus ook niet hoe laat en waar ik moest zijn gisteren. Ik zag wel welke vakken ik had en zodoende besloot ik om met een klasgenootje uit Nederland mee te gaan naar onze eerste les. Of nou ja, de les die wij beiden hebben maar ik op een andere dag, omdat ik mij uiteraard weer voor het verkeerde jaar heb ingeschreven (het zal ook eens niet :’)) 

Eenmaal op de campus aangekomen kon ik uiteraard de juiste plek niet vinden, ik weet niet wat ik dacht toen ik hier gister ochtend naartoe reisde, maar ik had het in ieder geval onderschat. Met de bus naar school ging allemaal prima, maar bij de campus aangekomen had ik een soort black-out en had ik geen idee meer waar ik moest zijn. En omdat ik nog geen internetbundel heb gekocht en geen studenten id kaart had, kon ik dus ook niet op het internet hier. Gelukkig zag ik Suzanne ook ronddwalen en ben ik maar gewoon gevolgd. Uiteindelijk zaten we bij de juiste lezing om 8 uur ’s ochtends. Het was een uitleg over het komende schooljaar als jaar 2 student, overigens bleek dus later dat mijn eerste les op dinsdag begon, en ik niet in daar 2 maar jaar 3 zit. Foutje.. 

img_4418

De rest van de dag was ik dus vrij, eigenlijk de hele dag, maar ja het liep wat anders. Ik besloot om gisteren allerlei praktische zaken te regelen, zoals een ov kaart met studentenkorting, een studenten id kaart, internet, een telefoonabonnement, een rekeningnummer en een fiets. de ov en studenten kaart zijn nu geregeld en ook mijn internet op de campus werkt (yay!). Een rekening openen is nog wat lastiger en ik hoop dat de komende dagen gefixt te hebben. Net als een fiets (die blijken soms wel $10000 te kosten, say whuttt?). Maar goed, het komt allemaal wel deze eerste twee weken.

Overigens vandaag had ik wel mijn eerste echte les: communication design studio! Uiteraard kwam ik te laat omdat ik mijn overstap miste.. Zeer spijtig. Maar wanneer ik een fiets heb ben ik daar niet meer afhankelijk van natuurlijk! Verder is de klas zover ik kan beoordelen op basis van de les van vandaag, best leuk! Ik ben de enige exchange student uit Europa, volgens mij samen met een studente uit Zuid Afrika überhaupt de enige exchange student buiten Amerika en Nieuw Zeeland om.

Elke dag begin ik mij weer een beetje beter te voelen gelukkig, ook het goede weer speelt hier een rol in (het is hier zo lekker warm!!). De heimwee is nog steeds sterk aanwezig, maar dat zal steeds minder worden naarmate de tijd vordert, of nou ja daar ga ik maar vanuit.

Tot zo ver een korte maar toch eigenlijk ook wel een lange update. Ik hoop snel een positievere update te kunnen geven! Tot dan ga ik eerst de andere artikelen afschrijven, want die staan nog in concept!

Leave a Reply

Your email address will not be published.